Esittelyssä: Barbora Panesova

(In English at the bottom of the page)

Suomessa vaihto-opiskelijana tämän syksyn viettänyt Barbora Panešova on ollut Liiganaisten mukana ja pelannut SB-Pron T21-joukkueessa. Kysyimme häneltä, mitä eroa pelaamisessa Suomessa ja Tšekissä on ja mitä vinkkejä hän antaisi tytöille, jotka ovat vasta salibandyuransa alkutaipaleella.

Pelipaikka: puolustaja
Lempinimi: Paneš
Pelipäivän lempiruoka: Kuulostaa tavalliselta, mutta luultavasti kanaa tai lohta riisin ja kasvisten kanssa
Pelipäivän biisivalinta: Jedna Dva – Yzomandias
Lempieläin: Ranskanbulldoggi
Erikoisin asia, jota emme vielä tiedä sinusta: Tanssiliikkeideni tarjonta saattaa olla hieman rajallinen, mutta ne, jotka pystyn tekemään, ovat sen arvoisia, joten sinun on parasta luopua tanssitaistelusta kanssani 🙂

Mikä sai sinut tulemaan Suomeen ja SB-Pro:hon?

Olen Suomessa ensisijaisesti opiskelemassa, mutta se, että voin harjoitella ja pelata täällä, merkitsee minulle paljon ja sillä oli myös suuri merkitys päätöksessäni. Tiesin, että haluaisin lähteä ulkomaille opintojeni aikana, nähdä ja kokea jotain uutta, ja koska opiskelen melko erityistä alaa, jolla ei ole kovin montaa kumppaniyliopistoa, Helsinki oli minulle melko itsestäänselvä valinta. Olin innostunut paitsi paikallisesta yliopistosta, myös siitä, että voisin yhdistää opintomatkani uuteen ja mielenkiintoiseen salibandykokemukseen. Kotijoukkueeni kautta tunnen Míša (Michaela) Mechlován, joka pelasi SB-Pro:ssa viime kaudella, ja hänen ansiostaan sain mahdollisuuden ottaa yhteyttä joukkueeseen, ja olen siitä hyvin kiitollinen.

Missä joukkueessa olet pelannut Tšekissä, milloin ja missä aloitit salibandyn pelaamisen?

Pelaan tällä hetkellä prahalaisessa Tatran Střešovice -joukkueessa, jossa pelaan kuudetta kautta. Aloitin salibandyn pelaamisen vuonna 2013 kotikaupungissani Teplicessä, jossa pelasin DDM Teplicessä (nykyään FD Teplice).

Mitä eroja harjoittelussa on Suomen ja Tšekin välillä?

Tatranissa keskitymme samankaltaisiin asioihin kuin täällä, pyrimme etenemään laadukkaasta puolustamisesta ja mitä tulee systeemiin, näen avausmalleissa jonkin verran yhtäläisyyksiä. Viikon sisällä treenit voivat vaihdella aika paljonkin riippuen siitä, mitä vastustajaa vastaan pelaamme kyseisenä viikonloppuna. Mitä tulee harjoitusten määrään, se on samanlainen. Se, missä näen kuitenkin joitakin eroja, on luultavasti nopeus ja intensiteetti. Tšekissä on yleisesti tiedossa, että Ruotsin ja Suomen kaltaiset maat pelaavat hyvin fyysistä ja kovaa salibandya, ja voin vahvistaa, että tämä on totta.

Entä peleissä?

Olen nähnyt muutaman F-liigan pelin, ja jos minun pitää verrata sitä Tšekin korkeimpaan liigaan, toistan luultavasti itseäni ja mainitsen erityisesti nopeuden ja painotuksen otteluissa. Tšekissä vain osa runkosarjan otteluista on todella vauhdikkaita ja on totta, että joskus pelaajat keskittyvät liikaa tekniikkaan ja parhaiden mahdollisten kombinaatioiden keksimiseen, vaikka tilanne ei sitä vaatisikaan. Täällä näkemäni perusteella tuntuu, että suomalainen salibandy on fyysisempää ja yksinkertaisempaa (hyvällä tavalla, ilman turhia temppuja) ja vaikka siellä on teknisesti erittäin taitavia pelaajia, niin silti he luottavat yleensä nopeuteen, eivät niinkään minkäänlaisiin temppuihin. Kun vertaan junioriliigaa (täällä U21 Tsekin U19:ssä, koska meillä ei ole U21:tä), niin se on oikeastaan aika samanlaista: enemmän ylös ja alas liikettä, joka johtuu lähinnä nuoresta ajattelutavasta ja maalintekoinnosta. Luulen, että se on sama molemmissa maissa.

Mitä mieltä olet SB-Pro:sta ja mikä on parasta joukkueessa?

Olen niin iloinen, että SB-Pro mahdollisti tämän kokemuksen minulle. Viihdyn täällä todella hyvin ja tunnen oloni melkein kuin olisin kotona mahtavan tiimin ansiosta. Pidän tämän joukkueen pelaajien asenteesta ja siitä halusta ja energiasta, jota he panostavat harjoitteluun, vaikka se voi olla välillä haastavaa. Harjoitukset antavat minulle mahdollisuuden kehittyä sekä henkisesti että pelillisesti. Tämän sanottuani haluan myös kiittää koko SB-Pro:ta, mukaan lukien valmentajia, pelaajia ja kaikkia seuran takana olevia henkilöitä, sillä sen lisäksi, että olen päässyt kokemaan uutta pelityyliä ja uusia harjoituksia, olen myös saanut uusia ystäviä ja kokemuksia, ja siitä olen hyvin kiitollinen kaikille.

Ja lopuksi, mitä haluaisit sanoa salibandya pelaaville junioritytöille?

Sanoisin, että tehkää kovasti töitä, älkää unohtako, että salibandyn on tarkoitus olla hauskaa ja yrittäkää nauttia jokaisesta hetkestä kentällä. Haluaisin sanoa kaikille, että älkää luovuttako ja seuratkaa unelmianne, vaikka ne tuntuisivatkin saavuttamattomilta tai hulluilta. Yksi unelmistani oli lähteä jonain päivänä ulkomaille ja yrittää pelata salibandya jossain muualla kuin kotimaassa, ja olen uskomattoman kiitollinen siitä, että minulla on ollut mahdollisuus toteuttaa tuo unelma.

Barbora pelaa toistaiseksi viimeisen ottelunsa SB-Prossa T21:n riveissä lauantaina 14.12. klo 14.00 Arkadialla. Tervetuloa kannustamaan! Otteluun on ilmainen sisäänpääsy.

—————–

Barbora Panešova, who spent this autumn as an exchange student in Finland, has been with Liiganaiset and played for SB-Pro’s T21 team. We asked her what the difference is between playing in Finland and the Czech Republic and what tips she would give to girls who are just starting their floorball careers.

Position: defender
Nickname: Paneš
Favorite food on game day: Sounds basic but probably chicken or salmon with rice and some veggies
Game day song: Jedna Dva – Yzomandias
Favorite animal: French Bulldog
The most special thing we don’t yet know about you: My supply of dance moves may be a bit limited, but the ones I can do are worth it, so you better give up on the dance battle with me 🙂

What made you come to Finland and SB-Pro?

I’m in Finland primarily to study, but being able to train and play here means a lot to me and it also played a big part in my decision. I knew that I would like to go abroad during my studies, to see and experience something new, and since I study a quite specific field that doesn’t have that many partner universities, Helsinki was a pretty obvious choice for me. I was not only excited about the local university but also the fact that I could combine my study trip with a new and interesting floorball experience. Through my home team I know Míša (Michaela) Mechlová, who played for SB-Pro last season, and thanks to her I had the opportunity to get in touch with the team and I have to say that I am very thankful for that.

Which team have you played for in the Czech Republic, and when and where you did start playing floorball?

I am currently playing for the Prague team Tatran Střešovice, where I play for the sixth season. I started playing floorball in 2013 in my hometown Teplice, where I played for DDM Teplice (now FD Teplice).

What are the differences in training between Finland and the Czech Republic?

I would say that in Tatran we focus on similar things as here, we try to move forward from quality defending, and as for the system, I see some similarities in the opening models. Training sessions within the week can vary quite a bit depending on the opponent we play that weekend. As far as the volume of practices, it’s similar. However, where I do see some differences is probably speed and intensity. In Czech, it’s common knowledge that countries like Sweden and Finland play very physical, hard-hitting floorball, and in the time I’ve been here, I can confirm that this is true.

What about in games?

I’ve seen a few F-liiga games and if I have to compare it to the Czech highest league, I’ll probably repeat myself and mention especially the speed and emphasis in fights. In Czech, only part of the regular season matches is really fast-paced and it’s true that sometimes the players are too focused on technique and coming up with the best possible combinations, even if the situation doesn’t require it. From what I’ve seen here, I have the feeling that Finnish floorball is more physical and simpler (in a good way, without unnecessary tricks) and even though there are very technically skilled players, they still usually rely on speed rather than any kind of tricks. When I compare the junior league (here U21 in Czech U19, because we don’t have U21), it’s actually quite similar. Floorball that’s sometimes more up and down and that’s mostly because of the young mindset and drive to goal. I think that’s the same in both countries.

How do you feel about SB-Pro and what do you find best with the current team?

I am so glad that SB-Pro made this experience possible. I really enjoy my stay here and I feel almost like home thanks to the great team. I like the attitude of the players on this team and the desire and energy they put into training, even though it can be challenging at times. The training sessions give me the opportunity to improve both mentally and game-wise. With that said, I would also like to thank the entire SB-Pro, including the coaches, players, and everyone behind this club, because not only have I been able to experience a new style of play and new exercises, I have also been able to make new friends and experiences, and for that, I am very grateful to everyone.

And finally, what would you like to say to the junior girls playing floorball?

I would say to work hard, don’t forget that floorball is supposed to be fun, and try to enjoy every moment on the field. I would like to tell everyone not to give up and follow their dreams, even if they may seem unreachable or crazy. One of my dreams was to someday go abroad and try to play floorball somewhere else than home, and I am incredibly grateful to have had the opportunity to make that dream come true