UUTINEN | SB-PRO

13.01.2020

B-tytöille tuloksena yksi piste viikonlopun SM-sarjapeleistä

Pron B-tyttöjen kausi jatkui edelliskierroksen ”mahalaskun” jälkeen haastavasta tilanteesta, joukkueen kohdatessa sarjan ehdottomiin ennakkosuosikkeihin kuuluneet PSS:n ja Classicin viikonloppuna. Myyttisen tarun mukaan Fenix-lintu nousee aina tuhkasta ja B-tytöt tekivät viikonloppuna omalla tavallaan saman. Palapeli rakennettiin uudelleen kokoon ja koko joukkueen ja valmennuksen sitoutuminen yhteiseen tekemiseen tuotti toivotun tuloksen.

Kuva SB-Pro. Nuppu Tikkakoski valittiin Loviisassa Pron parhaaksi pelaajaksi

Lauantaina PSS oli ”kotikentällään” Loviisassa vahvempi luvuin 3-1

Pro hävisi sarja-avauksessa Arkadiassa PSS:lle suurinumeroisesti ja lauantaina lähdettiin teemalla, joko vaihto 0-0! Ennen peliä oli rakennettu puolustusvoittoinen taktiikka, jossa etenkin oman maalin edusta pidetään tarkasti. Ensimmäinen erä oli pelillisesti haastavin, uusia asioita vielä jouduttiin opettelemaan, mutta silti pienen tuurinkin myötä erätauolle numeroissa 0-0.

Toisessa erässä PSS siirtyi ensin 1-0 johtoon ja onnistui vielä alivoimalla Pron pienen oman virheen auttamana tekemään 2-0 johdonkin. Tässä oli Pron kannalta ratkaisevaa, kuinka henkinen selkäranka kestää ja se myös kesti, ylivoimalla Emma Louhi jatkoi maalivahdin torjunnan jälkeen Isa Lindholmin laukauksen maaliin ja Pro oli jälleen pelissä mukana.

Kolmannen erän loppupuolella PSS onnistui tekemään kolmannen maalinsa, mikä jäikin ottelun viimeiseksi osumaksi. Pro joutui myös uusimaan ketjujaan kahden pelaajan jouduttua sivuun, mutta tästäkin selvittiin hyvin ja ottelun viimeisillä minutteilla Pro sai pari loistavaa paikkaa kaventaa onnistumatta ohittamaan kuitenkaan PSS:n maalivahtia. Ilman maalivahtia pelattu loppu oli pelillisesti myös hyvä ja paine kesti hyvin vastustajan päädyssä.

Kokonaisuutena itseluottamus nousi pari pykälää ylös ja koko joukkueelta loistava taistelu, erityismaininta tietysti Nuppu Tikkakoskelle, joka maalilla torjui hienosti kaukolaukaukset ja näistä ei tullut myöskään irtopalloja, mikä helpotti puolustuksen pelaamista. Ansaittu voitto kuitenkin PSS:lle.

Sunnuntaina Pro jatkoi kotikentällä lauantaina huilannutta sarjakolmosta Classicia vastaan

Sunnuntaina vastus ei helpottunut ja poissaolijoiden lista piteni, kun kaksi vahvan pelin pelannutta sentteriä joutui jäämään pois sunnuntailta. Uusia pelaajia nostettiin tilalle ja myös jo lauantaina pelanneet C-tytöt Olivia Kosonen ja Siiri Hiltunen paikkasivat aukkoa omalta osaltaan erinomaisesti. Peliaikaa jaettiin hyökkäyksessä niin, että 14 pelaajaa pääsi tässäkin ottelussa kentälle ja saatiin lisää tuoretta juoksuvoimaa todella taitavaa Classicin ryhmää vastaan.

Ensimmäisen erän puolessa välissä Pro pääsi ylivoimalla ja nopeasti joukkue onnistui myös rankaisemaan, Ada Riiali pyöritti peliä ja syötti Isa Lindholmille, jonka laukaus löysi tiensä Classicin maaliin.Vain kolme minuuttia tästä ja Sara Puumala ja Ida Wiberg karvasivat pallon Classicilta, jonka jälkeen Ida pääsi yksin läpi ja tilanteeksi 2-0 Prolle. Tässä kohtaa tuli se pieni herpaantuminen, ehkä hyvän olon tunne ja vierasjoukkue laskettiin liian helposti laukomaan hyvästä sektorista, josta 2-1 kavennus.

Toisessa erässä Pro onnistui taktisesti korjaamaan omaa pelaamistaan ja todella vaaralliset paikat pallonhallinnasta huolimatta jäivät Classicilla vähäisiksi. Pro puolusti esimerkillisesti ja Maria Viitala poimi kaukolaukaukset tuttuun tyyliin varmasti käsiinsä. Kuitenkin se tasoitus syntyi vierasjoukkueen päästessä ylivoimalle ja siinä hienon kuvion jälkeen tarkka laukaus pienestä kulmasta ohitti Marian, kahden erän jälkeen tulos 2-2.

Kolmannessa erässä peli jatkui edelleen Classicin hallitessa palloa ja Pron kytätessä vastaiskuja, puolustaen äärimmäisen tarkasti. Ajassa 56.03, vieraat onnistuivat pienen kotijoukkueen herpaantumisen hyödyntämään, aivan ei kanttiajuoksua saatu peitettyä, josta 2-3 johtomaali. Ottelu näytti jo ratkeavan vieraille Minka Kososen saadessa jäähyn kolme minuuttia ennen loppua. Nyt kuitenkin Pro oli jo oppinut puolustamaan Classicin ylivoiman, josta selvittiin ja aikaa minuutti tasoittaa peli.

Aikalisää ei Pro päässyt ottamaan pallonhallinnan jäädessä Classicille, mikä vaikeutti tilannetta ja samaan aikaan piti saada tehtyä vaihtoja sekä ohjeistaa kentällä olevia pelaajia. 16 sekuntia ennen loppua Pro sai Maria Viitalan pois maaliltaan ja pääsi antamaan kunnon paineen pallollisille pelaajille. Tästä pallo ajautui Minka Kososelle, joka laukoi tarkasti alanurkkaan tasoituksen 3-3.

Kuva Mauri Katajala. Minkä Kosonen laukoi tasoitusmaalin viimeisillä sekunneilla.

Jatkoajalla Pro sai heti sen alkuun ylivoiman hyvän päätypelaamisen ansiosta. Ylivoimakentällinen teki hyvää työtä ja laukoi kuusi kertaa, joista kaksi todella niukasti yli tai ohi maalin, joten voittokaan ei ollut kaukana. Classic kuitenkin kesti tämän alivoimansa ja vajaa kaksi minuuttia jäi pelikelloon aikaa, kun Pron päädystä maalin eteen tullut pallo pomppi jostain ehkä hiukan onnekkaastikin maaliin, mutta kaikki lasketaan ja onnittelut Classicille kahdesta sarjapisteestä.

Pron B-tytöille viikonloppu antoi uskoa, sitoutunut tekeminen riittää pitkälle SM-sarjassa ja pienet taktiset muutokset toivat rauhallisuutta pelaamiseen. Kaksi loistavaa maalivahtia ovat iso osa joukkuetta ja heihin voi luottaa, kun joukkuepuolustaminen on kunnossa. Puolustus paransi edelleen lauantaista ja selvisi pallollisena sunnuntaina jo erinomaisesti ja oli myös riittävän fyysinen tarvittaessa. Hyökkääjien puolustaminen oli myös täysin uudella erinomaisella tasolla ja vastahyökkäyksiin lähdettiin terävästi. Seuraaviin peleihin löydetään varmaan lisää pieniä hienosäätöjä, mistä löydetään lisää tehokkuutta. Hienoa on myös se, että yleisöä jälleen paikalla kiitettävän hyvin ja joukkue kiittääkin kannustuksesta, jota todella tarvitaan jatkossakin.

MUKANA TOIMINTAA TUKEMASSA

XXL Seurakauppa