UUTINEN | SB-PRO

31.12.2018

B-tytöille pronssia Storvetasta!

Tämän vuoden Storvretacupen tekee osallistujamäärältään maailmanennätyksen – mukana vuodenvaihteen molemminpuolin pelattavassa turnauksessa on 796 joukkuetta ja otteluita pelataan 2088. Halleja turnauksen käytössä on Uppsalan alueella 11 ja pelikenttiä yli 20.

Tyttöjen sarjassa suurin osallistujamäärä on 27.-29.12. pelatussa F03-sarjassa, jossa mukana oli 45 joukkuetta – 42 Ruotsista ja kolme Suomesta: TPS, Northern Stars ja SB-Pro. Joukkeet oli jaettu 11 alkulohkoon ja kaikki suomalaisryhmät voittivat komeasti omat alkulohkonsa selviten näin A-finaalikierroksille.

SB-Pron alkulohkon pelit alkoivat 4-0 –voitolla Gullänget-Krokstasta ja sama tahti jatkui toisessakin ottelussa, jossa päätöslukemat kirjattiin 5-1 FBC Uppsala Ungdomia vastaan. Päätösottelun panoksena IFK Gnestaa vastaan oli lohkon ykkössija, johon Prolle olisi riittänyt tasapeli. 4-2 –voitto piti kuitenkin voittosarakkeen puhtaana.

Neljännesvälierässä toisen turnauspäivän iltana (ottelu alkoi klo 22:05) aloitettiin sitten kerrasta poikki –pelit, vastassa Vimmerby IBK. Ottelu pelattiin muista otteluista poiketen nostalgisessa Gamlishallenissa, jossa joukkueen 96-syntyneet valmentajat Nina Wickman ja Martta Halsas olivat aikanaan myös itse pelanneet tässä turnauksessa – alustana silloin tosin vielä oli ollut parketti. Pro eteni jatkoon 4-2 –voitolla ja näin pelit jatkuisivat vielä kolmantenakin pelipäivänä, jolloin mukana olisi enää ikäluokan kärkikahdeksikko.

Aamun puolivälierävastustaja Björklinge BK oli lopulta ehkä kaikkein kovin vastustaja. Pelistä muodostuikin varsin kova taistelu, jossa kumpikaan joukkue ei peruutellut eikä antanut tuumaakaan periksi. Brjörklingen avausmaali merkitsi, että ensimmäistä kertaa turnauksen aikana Pro huomasi olevansa tappiolla. Tilanne kuitenkin korjaantui jo kolmen minuutin kuluttua ja erätauolle mentiin 1-1 –lukemissa. Toisen erän neljännellä minuutilla Pro iski voittomaaliksi jääneen toisen osuman – Björklingen valtava loppurynnistys ei johtanut tasoitukseen ja näin Pro jatkoi upeasti välieriin maalein 2-1 ja neljän joukkoon!

Lepoaikaa ei jäänyt kuin kolme varttia, mutta ei sitä ollut kuin 10 minuuttia enemmän vastustajallakaan.  Täby FC oli edellisen illan iltapelissä pudottanut Northern Starsin jatkosta rankkareilla, joten tavoite oli paitsi hankkia finaalipaikka, myös maksaa vähän samalla suomalaisia kalavelkoja ruotsalaisryhmälle. Alku olikin hyvä ja viidennellä minuutilla päästiin ottelussa johtoon. Sen jälkeen onnetar käänsi kylmästi suomalaisille kasvonsa ja pukeutui Täbyn valkoiseen pelipaitaan. Prolle ajassa 8:09 tuomittu kakkonen maasta pelaamisesta syntyi tilanteessa, jossa blokkaaja horjahti ja kaatui maahan – ruotsalaistaitoa tai tuuria, mutta pallo pelattiin ilmeisen tarkoituksellisesti kaatuneen pelaajan syliin ja näin saatiin jäähy aikaiseksi. Ylivoimaosuma oli hieno, mutta siinäkin oli kyllä kaikki tähdet oikeassa asennossa. Kruunuksi ruotsalaisen kanelipullan päälle hurmion löytänyt Täby runttasi vielä johto-osuman vain kuusi sekuntia ennen summeria.

Kolmannen erän tavoite oli pitää oma pää puhtaana keinolla millä hyvänsä ja kärsivällisesti pelata pallo naapurin verkkoon. Suunnitelma ajoi karille jo toisella minuutilla, kun Täby teki kolmannen osumansa. Sen perään saatu ylivoima antoi vielä saumat kavennukseen, mutta maalia ei saatu aikaiseksi. Pelin loppupuolella Pro sai vastaavasti estämisjäähyn, joka kestettiin takaiskuitta. Sen jälkeen otettiin aikalisä ja haettiin kavennusta kuudella kenttäpelaajalla, maalivahdin käydessä aina välillä maalin suulla, kun tuli pallonmenetys. Laukauksia saatiin tukuttain, mutta ei vain maalia. Sen sijaan Täby onnistui vielä kerran ja näin välierän päätteeksi taululle jäivät lukemat 4-1.

Torjunnat ottelussa olivat Täby 18, SB-Pro seitsemän (toisessa erässä 13-4). Tulosta pitää kuitenkin kunnioittaa ja toisaalta joukkue, joka kampesi kaksi suomalaisryhmää tieltään, varmasti olikin finaalipaikkansa arvoinen. Vastaansa se sai Tullingen, joka oli pudottanut puolivälierässä TPS:n, eli sillekin samalla perusteella paikka varmasti oikeutettu 😉 Täby oli finaalissa täysin niskan päällä ja vaikka sille vihellettiin neljä jäähyä ja se tuhrasi yhden rankkarin, vei se silti mestaruuden 3-0 –voitolla.

Kokonaisuutena turnaus oli SB-Prolta todella hyvä suoritus – viime kauden karvas pettymys saatiin nyt kuitattua, kun päästiin pelaamaan kolme jatkopeliä, eikä se neljäskään niin kaukana lopulta ollut. Lisäksi on maininnan arvoista, että molemmissa turnauksissa joukkue on voittanut oman lohkonsa ja kokonaisaldona 10 ottelusta on 7-1-2 ja tappioista vain toinen on ruotsalaisjoukkueelle.

Tämän vuoden kuuden ottelun yhteenlasketut torjunnat olivat Pro 36 – vastustajat 73 ja maalit 20-10, joten erittäin hyvin joukkue pystyi pelitilanteita hallitsemaan ja toisaalta puolustamaan kurinalaisesti koko viisikolla. Maalivahtivastuun jakoivat Nuppu Tikkakoski (2) ja Maria Viitala (4).

Puolustuksessa urakoivat erittäin ehjällä esityksellä Ada Riiali, Henriikka Väistö (0+2), Mimosa Kauno ja Milja Ronkainen (0+1). Satunnaisesti siellä kävi tuuraamassa muitakin ja toisaalta joissain tilanteissa jouduttiin pelaamaan kolmella pakilla – esitys oli koko kvartetilta oikein mainio.

Hyökkäyspäässä NST:n C-tytöistä lainassa ollut Miisa Turunen (8+4) oli lähes pitelemätön ja saattoi hyvin olla koko ikäluokan pörssikärki. Myös toinen lainapelaaja Ria Riikonen (Pisku N2DIV / 1+0) oli erittäin tärkeässä roolissa ja tasapainotti hyvin ketjunsa peliä vaihdosta toiseen. Ria osoitti myös loistavaa joukkuehenkeä ja asennetta sinnitellessään mukana rosterissa, vaikka flunssan oireet yrittivät ottaa otetta.

Joukkueen kapteenit Riikka Jouppila (3+4) ja Annukka Lönnrot (3+1) olivat isossa roolissa niin kentällä, kuin sen ulkopuolellakin. Minka Kosonen (2+2) ja Reetta Suontausta (2+1) toivat omalla panoksellaan tuttua kahden suunnan aktiivista ja peräänantamatonta loppuun saakka pelaamista.

Kolmoskentän pelaajista pisteille pääsivät Elli Mäenpää (1+0) ja Juliaana Jordan (0+1), mutta aivan yhtä tärkeässä roolissa olivat myös Isa Lindholm ja Jemina Paloluoma – yhtäkään peliä kun ei kahdella kentällä pystytty pelaamaan, eikä se ollut tarkoituskaan. Pitkässä turnauksessa tulee aina isompia ja pienempiä kolhuja ja on aivan oleellisen tärkeää, että koko ryhmästä kaikki ovat koko ajan sisällä pelissä ja valmiita hyppäämään laatikkoon, kun käsky käy.

Koko joukkueelle onnittelut hienosta turnauksesta ja pronssimitaleista ja -pokaalista!

MUKANA TOIMINTAA TUKEMASSA

XXL Seurakauppa