UUTINEN | SB-PRO

16.08.2017

Ruotsin leiri – Syvä-analyysi

 

AMMATTILAISEN ARKEA

Tämän tyyppiset jutut ovat Liigapelaajien mieleisiä, koska näillä leireillä pääsee irti normaalista arjesta ja saa nauttia salibandystä ja joukkueen kanssa olemisesta, voitaisiinko sanoa, että ”ammattilaisen arjesta”. Tässä tiivistettynä salinbandyammattilaisen kolmen päivän aikataulu: Syö-hieronta-nuku-syö-treenit-syö-nuku-syö-peli-syö-hieronta-nuku-syö-treenit-syö-nuku-syö-peli-syö-hieronta-nuku-syö-peli-syö, lisäksi tietysti myös matkustamista. Tämän pohjalta toteamme, että salibandyammattilaisen arki sopii ihan jokaiselle SB-Pron Liiganaiselle, eikä kenellekään tuottaisi vaikeuksia kestää tätä pidempäänkin.

OVAT NE KOVIA JA PITKIÄ

Reissun päävastustajat, Svenska SuperLigan huippujoukkueet Västerås Rönnby IBK ja Täby FC IBK olivat todellakin odotetun kovia! Ensimmäiset huomiot kohdistuvat joukkueiden keskipituuteen, tiettävästi suomalaisten ja ruotsalaisten naisten keskipituus (noin 167,5cm) on hyvin lähellä toisiaan. Kuitenkin Rönnby ja Täby olivat meihin verrattuna silminnähden pidempiä joukkueita. Toimituksemme arvio on, että kyseessä on yli puolet runsaslukuisamman harrastajamäärän tuomasta edusta. Kaksinkamppailuissa ei pituusero näkynyt tällä kertaa millään tavalla, sillä Pro taisteli niistä ulos vastustajaa useimmin voittajana, Rönnbytä vastaan jopa hallittiin kaksinkamppailuita.

Pitkien pelaajien hyöty näkyy siinä, että ruotsalaiset suosivat tyypillisesti passiivista 2-1-2 alue puolustusta, silloin korostuu ulottuvuus syöttölinjojen peittelyssä.

”Me olemme tehneet hiukan omanlaisensa 2-1-2 puolustusmuodon, jota toteutetaan ruotsalaisiin verrattuna ”paremmalla jalalla” ja aktiivisemmin, puolustusta on hiottu myös nopeasti reagoivaksi. Ruotsalaiset ovat myös hiukan hitaita siirtymään karvauksesta puolustukseen, koska he suosivat passiivisia karvausmuotoja, niinpä puolustussuuntaan lähdetään usein seisovilta jaloilta. Pelien alussa me pääsimme hiukan yllättämään vastustajaa korkealla prässillä ja olimme itse heti hyvin sisällä peleissä. Onnistuimme myös säilyttämään karvauksessa halutun tason läpi ottelun. Puolustukseen siirtyminen, sekä puolustuspelin nopeus oli meillä jatkuvasti korkealla tasolla.”  

”Meiltä vaadittiin hyvää kuntoa, pelikuria, sekä oman taktiikan sisäistämistä. Oman pelitavan sisäistäminen mahdollistaa taas hallitut riskien otot, mikä tekee pelistä aktiivisempaa. Täbystä teki haastavan se, että he pelaavat puolustuksessa isoa 2-1-2 muodostelmaa ja laidoille antoivat aina mahdollisimman kovan paineen, se taas tarkoitti sitä, että keskustaan tuli selkeitä aukkoja ja näihin aukkoihin me onnistuttiin pelaamaan palloa kiitettävästi.”

-Matti Kaipio, SB Pro Päävalmentaja-

VERTAILUSSA MAALIVAHDIT

Toimituksemme mielestä maalivahtien vertailussa Tiltu Siltanen osoitti olevansa edellä kilpasiskojaan, liikkumistekniikoissa ja liikenopeudessa hän oli huomattavasti kilpailijoitaan vahvempi. Samoin lähitorjujana Tiltu käytti näitä vahvuuksia hyväksi. Ruotsalaiset näyttivät jokaisessa asiassa olevan Tiltuun verrattaessa passiivisempia.

PRO PYSTYI NOSTAMAAN OMAA TASOAAN VASTUSTAJAN MUKAAN

Ruotsalaisten pallollisen pelin nopeus eli taito syöttää palloa nopeasti aiheutti eniten ongelmia tai ainakin tämä aiheutti sen, että Pro pallottomassa pelissä joutui olemaan koko ajan varpaillaan, muuten olisimme olleet välittömästi vaikeuksissa.

Tällainen oman tason nosto on mahdollista, kun on ensiksi harjoiteltu hyvin. Pallollisessa pelissä ja laukausten voimassa en nähnyt selkeitä tasoeroja, taas pitkien syöttöjen temmossa ja tarkkuudessa jäi parannettavaa. Rönnbyn ja Täbyn suunnanmuutospeli oli kyllä kovalla tasolla, meidän suunnanmuutospelimme parani, niin kun kaikki muukin tekeminen pelien edetessä.”

– Harry Virtanen, SB Pro Valmennuspäällikkö-

Kokonaisuutena leiri antoi meille sen, mitä me lähdimme hakemaankin. Uusi valmennus näki pelaajat ensimmäistä kertaa todella kovissa tehtävissä joukkueena, mikä taas antaa mahdollisuuden harjoitusten ja pelien kautta kehittää joukkuetta entistä vahvemmaksi kauden aikana. Pelaajille tämä leiri oli myös oppimisprosessi uuden valmennuksen kanssa ja sopiva irtiotto ”arjesta”. Toimitus tapasi kentän reunalta Ina Lemisen, joka kertoi leirin olleen todella hyvän ja mielenkiintoisen, vapaa-aikaa ei juuri jäänyt, mutta toisaalta uuden joukkueen kanssa jäi aikaa tutustua toisiinsa ja tietysti pelit olivat olleet riittävän kovia ja onnistuneita, jotka antoivat myös itseluottamusta tulevalle kaudelle.

Kuluneen fraasin mukaan, tästä on hyvä jatkaa torstaina Sipoossa!

MUKANA TOIMINTAA TUKEMASSA

XXL Seurakauppa