UUTINEN | SB-PRO

13.08.2017

NS ja SB Pro

Yhteistyö Northern Starsin ja SB Pron välillä lisää mahdollisuuksia nuorille pelaajille

Mistä on kyse, kun kaksi suurta salibandyseuraa, Northern Stars ja SB Pro tekevät yhteistyötä? Kumpi seuroista voittaa vai onko mahdollista, että voittajia ovat sekä pelaajat että molemmat seurat? Näitä kysymyksiä herää varmaan useimmille, jotka kuulevat kahden tunnetun seuran tekevän jatkossa yhteistyötä. Vastauksia kysymyksiin haetaan nyt NS:n toiminnanjohtajalta Tapio Hämeen-Anttilalta.

Tapio Hämeen-Anttila

Northern Stars on Espoossa toimiva nuori nais- ja tyttösalibandyn erikoisseura, joka on nopeasti onnistunut kasvattamaan joukkueidensa määriä ja saavuttanut myös menestystä, josta esimerkkinä viime kaudelta A-tyttöjen pronssimitali. Myös B- ja C-tytöt pelasivat SM-sarjassa menneellä pelikaudella. Kotihallina on K3 Areena Espoossa, jossa on tilaa pian jopa 600:lle katsojalle. Northern Stars on suuri seura salibandyssä, mutta Espoossa vielä pieni seura moneen muuhun lajiin verrattuna.

SB Pro on menestynyt naisissa erinomaisesti, viime kaudelta tuloksena hopeamitalit, myös A-, B- ja C-tytöt pelasivat SM-sarjassa kaudella 2016/2017. SB Pro saa tulevalle kaudelle uuden kotihallin Klaukkalaan ja Arkadia-hallin yleisökapasiteetti tulee olemaan 500 katsojaa. Kummatkin seurat ovat myös vahvasti edustettuna FBA:ssa.

Yhteistyötä on aloitettu pitämällä esim. yhteisharjoituksia SB Pron Liiganaisten ja Northern Starsin A-tyttöjen kesken. A-tytöille tämä antaa hienon mahdollisuuden tutustua liigajoukkueen harjoitteluun ja elokuussa joukkueet lähtivätkin yhdessä Ruotsiin harjoitusleirille ja yhdessä tehtävä matka on myös kustannustehokkaampi, kuin erilliset leirit.

Tapio Hämeen-Anttila, kuka tai ketkä olivat idean isät ja milloin mahdollisesta yhteistyöstä aloitettiin keskustella?

Viime vuoden syksyllä istuimme alas Janne Raatikaisen ja Harry Virtasen sekä liigan valmennuksen kanssa ja mietimme, millaista yhteistyötä NS ja SB Pro voisivat tehdä. Keskusteluissa heiteltiin ilmoille ajatuksia, kuinka ja missä muodossa voisimme tehdä asioita yhdessä. Tärkeää oli tietysti huomioida se, että yhteistyöstä olisi hyötyä molemmille seuroille.

Kuinka nopeasti yhteinen sävel sitten löytyi ja mistä lähdettiin liikkeelle?

Jo viime vuoden joulukuussa teimme yhteisharjoitukset NS A-tyttöjen ja SB Pron liiganaisten kanssa K3 Sport Areenalla. Yhteisharjoitukset olivat positiivinen kokemus ja tämä rohkaisi jatkamaan yhteistyömuotojen kartoittamista.

Yhteistyön kannalta on tärkeää, että henkilökemiat toimivat. Keskinäinen luottamus avaintekijöiden kesken ja tietysti myös ajatusmaailman oli kohdattava. Toimivassa yhteistyössä joukkueiden ja valmentajien kanssakäyminen on luonnollista ja säännöllistä. Tämä myös mahdollistaa yhteistyön syventämisen. Kun keväällä 2017 Matti Kaipio tuli mukaan SB Pron toimintaan, myös yhteistyö käynnistyi toden teolla. Kaipion kanssa teimme jo aiemmin yhteistyötä Turun suuntaan, joten siinäkin mielessä toimintamallit olivat jo tuttuja ja yhteistyö on vain kehittynyt tämän jälkeen.

Mallin suurimmat uhat liittyvät avainhenkilöihin, eli samat henkilöt jotka saavat yhteistyön toimivaan ovat myös ne, joiden keskinäiset suhteet voivat vaikuttaa myös yhteistyötä heikentävästi. Eli niin kauan kuin hyödyt ovat selkeät ja henkilökemiat ja luottamus toimivat, myös asiat menevät hyvin. Mikäli henkilökemioissa tai keskinäisessä luottamuksessa on säröjä, on näillä usein vaikutusta myös yhteistyön laatuun. Itse kuitenkin lähestyn tätä enemmänkin mahdollisuutena kuin uhkana.

Onko suunnitteilla uusia yhteistyön malleja jo tällä hetkellä?

Olen avoin kaikille ideoille ja ajatuksille. Tällä hetkellä A-tyttöjen pelaajia on käynyt SB Pron liiganaisten harjoituksissa viikottain, yhteisiä testitilaisuuksia on järjestetty, muutamat juniorijoukkueet ovat pelanneet keskenään vastakkain ja jopa yhdessä. NS:n A-tytöt ja SB Pron liiganaiset tekivät yhteisen, kauteen valmistavan reissun Ruotsiin ja myös valmentajayhteistyötä on tiivistetty. Mitään yhteistyöideoita en sulje pois ja uskon, että kauden aikana myös keksitään uusia malleja toimia.

Eikö NS ole sitten tavoittelemassa paikkaa Naisten Liigassa?

Kauteen 2017-2018 lähdettäessä naisten joukkueemme on noussut naisten 2.divariin, joten ensisijaisesti pelaamme 2.divaria ja mittaamme omaa tasoamme hyvässä 2.divarisarjassa ja samalla varmasti meille selviää, kuinka kaukana olemme naisten 1.divisoonasta, joka on seuraava, suurempi tavoite seuran naistenjoukkueen osalta. Eli tällä hetkellä Naisten Liiga on vielä tavoiteasettelun kannalta kaukana. Olemme asettaneet tavoitteen pelata naisten 1-divisioonassa 2-3 vuoden sisällä. Yhteistyö SB Pron kanssa antaa meidän pelaajille mahdollisen pelaajapolun jopa Naisten Liigaan. Me olemme ylpeitä siitä, jos voimme kasvattaa pelaajia pelaamaan korkeimmalle sarjatasolle.

Kuinka ylipäätään näet erilaiset yhteisjoukkueet, fuusiot ja yhteistyön salibandyssä?

Tärkeätä on, että kaikilla olisi pelipaikka, niin niillä jotka haluavat kilpailla lajin huipulla, kuin myös niillä, jotka haluavat harrastaa lajia sopivilla sarjatasoilla. Jos yhteisjoukkueet, fuusiot ja yhteistyö auttaa tarjoamaan enemmän sopivia vaihtoehtoja, ajavat nämä asiansa. NS pyrkii tekemään kasvatuksellista juniorityötä salibandyn keinoin, joten meillä Espoossa myös arvot ovat tärkeitä. Kaikki pelaajat eivät ole kilpaorientoituneita, joten joukkueita tulisi olla eritasoille. Valitettavan monilla seuroilla on pulaa sekä pelaajista, että taustajoukoista ja siksi yhteistyö on tärkeätä, ettei kukaan joutuisi lopettamaan lajia sen vuoksi, ettei ole joukkuetta missä pelata. Tässä suhteessa Northern Stars ei ole poikkeus, meilläkin on varsin niukasti taustajoukkoja ja pelaajiakin saisi muutamissa joukkueissa olla enemmän.

Onko tässä riski, että keskitytään vain kilpapelaajiin, niihin, jotka haluavat menestyä, kuinka käy niiden, jotka haluavat vain harrastaa lajia, ilman suuria tavoitteita?

Tietysti sekin riski on olemassa, mutta me ainakin haluaisimme tarjota kaikille mahdollisuuden jatkossa pelata hienoa lajia. En näe sitä riskinä.

Mitä ylipäätään haluaisit tehdä nais- ja tyttösalibandyssä, sinun teesisi?

Toiveena on lisätä tyttöjuniorien määrää lajin parissa: jalkautua kouluihin ja päiväkoteihin ja kertoa innostavasta lajista. Usein salibandyn pääsee kilpailemaan muiden suurien lajien kanssa. Meillä jalkapallo, koripallo, jääkiekko ja voimistelu tekevät laadukasta lajitiedon levittämistä alkaen päiväkodeista. Jos haluamme kasvattaa lajin parissa palloilevien tyttöjuniorien määrää, tulee meidän myös kertoa lajistamme. Toisaalta sama pätee myös osaavien valmentajien ja taustajoukkojen kohdalla, tähän pitää panostaa jatkossa vielä nykyistä enemmän.

Keskustelu yhden johtavan naissalibandyvaikuttajan, Tapio Hämeen-Anttilan kanssa oli mielenkiintoinen ja aiheeseen palataan myöhemmin Janne Raatikaisen haastattelun muodossa. Haluammehan tietysti kuulla myös SB Pron näkemyksen asiasta.

MUKANA TOIMINTAA TUKEMASSA

XXL Seurakauppa