UUTINEN | SB-PRO

18.06.2017

Uudistuksia Naisten liigan sarjajärjestelmään ja ajatuksia tästä

Naisten Liigan joukkuemäärä putosi kahdestatoista joukkueesta kymmeneen kun Helsinkiläinen M-team ja Jyväskylän Happee luopuivat sarjapaikoista. Muitakin muutoksia tulevana kautena nähdään kun mahdolliset jatkoajat runkosarjan osalta tullaan pelaamaan 4vs4 ja tarvittaessa otteluiden voittaja ratkaistaan rangaistuslaukauskilpailussa. Lisäksi pisteiden laskuun tuli muutoksia kun jatkossa jatkoajalla tai rangaistuslaukauksissa hävinnyt joukkue saa yhden sarjapisteen.

Alla haastattelu Liigan päävalmentajalta mitä mieltä hän on muutoksista.

SB-Pron liiganaisten päävalmentaja Matti Kaipio, mitkä ovat mietteet sarjajärjestelmän uudistuksista?

”Tulevalle kaudelle sarjapaikasta luopui ensimmäisenä M-team ja viime metreillä vielä Happee. Nyt Naisten Liiga tullaan pelaamaan kymmenen joukkueen sarjana, mikä on monella tavalla hyvä asia liigan tason kannalta. Seurauksena tästä on ollut, että M-Teamin ja Happeen pelaajia on siirtynyt muihin liiga joukkueisiin. Ottelumäärä on nyt pudonnut kahdeksaantoista, mikä on erittäin pieni määrä pelejä runkosarjaan. Vertailuksi esimerkiksi Suomen Miesten liigassa ja Ruotsin Naisten Super Liigassa pelataan 26 ottelua runkosarjassa.

12 Joukkuetta on perinteisesti pelannut kaksinkertaisen sarjan, eli 22 ottelua ja se on ollut pääsarjatasolle jollain tavalla siedettävä määrä pelejä. Playoff pelien määrää laskettiin jo pari vuotta sitten kahden parhaan joukkueen osalta, kun finaalisarjasta siirryttiin superfinaaliin.  Vertailun vuoksi miehet pelaavat Playoffien puolivälierät ja välierät paras seitsemästä ottelusarjoina.

Tämä negatiivinen ottelumäärän kehittyminen on suoraan Salibandyliiton politiikan ansiota. Naisten liigaa johdetaan äänestämällä, eli liigaseurat ovat itse äänestäneet liigapelien määrästä ja Playoff pelien määrästä. Naisten Liigan joukkueet ovat myös itse saaneet valinneet ovatko he mukana Suomen Cupissa mikä poikkeaa miesten vastaavasta tänä kautena.”

Mikä olisi hyvä määrä pelejä kaudessa?

”28-32 ottelua kaudessa olisi optimi määrä Naisten salibandyliigan runkosarjassa. Selkeästi nykyistä isompi pelimäärä auttaisi kehittämään maamme joukkueita ja urheilijoitamme lähemmäksi kansainväliselle tasolle tai vaikka Ruotsin tasolle”

Muutoksia on luvassa runkosarja pelien pisteytykseen ja jatkoaika pelataan 4 vs. 4 + rankkarit kolmella laukojalla. Mitkä fiilikset näistä muutoksista?

”Hyviä ja tervetulleita muutoksia, aina pelin päätyttyä tasan on jäänyt semmoinen olo, että voittaja olisi kyllä pitänyt selvittää. Jatkoaikapiste on myös varsinaisen peliajan jälkeen ansaittupiste mikä tulee olemaan isossa roolissa tulevana kauten johtuen runkosarja otteluiden pienestä lukumäärästä.

4-4 peli jatkoajalla tuottaa varmasti enemmän maalipaikkoja ja varmasti kauden aikana nähdään jännittäviä ja viihdyttäviä jatkoaikoja. Isosta muutoksesta joukkueille ei kuitenkaan ole kyse, 4vs4 peli on kaikille tuttu pelimuoto harjoituksista”

Pelin ollessa tasan jatkoajan jälkeen ammutaan rankkarit. Onko muutos onnistunut?

”Rankkarit kuuluvat olennaisena osana salibandyyn. MM-kisoissa ja pudotuspeleissä otteluiden voittajat ratkotaan tarvittaessa aina rankkareilla. On hyvä, että näitä mahdollisuuksia testata rankkarikuntoa tulee nyt myös enemmän runkosarjassa. Hyvää kokemusta kansainvälisiin peleihin.”

Playoff:eihin tulee myös muutoksia jatkoaikaan ja rankkareihin.
Vanha 10 minuutin jatkoaika on jatkettu nyt 20 minuuttiin ja viisi laukojaa on muutettu kolmeen rankkareissa. Miltä mieltä näistä?

”20min jatkoaika on tervetullut, on aina urheilullisin tapa ratkaista voittaja pelaamalla. Ratkaisua siirtymisestä kolmeen laukojaan en ymmärrä. Tässä kohtaa olisi pitänyt ehdottomasti säilyttää samat säännöt kuin MM-kisoissa.”

Yhden ottelun finaali pelataan varmuudella vielä kerran ja ehkä viimeisen kerran?

”Nyt tästä kokeilusta täytyy ottaa kaikki irti. Tällä hetkellä on sellainen fiilis, että olen jatkossa ehdottomasti finaalisarjan kannalla! Finaalisarja on urheilullisin tapa ratkaista Suomenmestari. Taitanee olla jääkiekossa näin. 7.ottelun Finaalisarja on seuroille myös taloudellisesti kannattavampi ja finaalit kotikentällä takaavat parhaan tunnelman kentälle ja katsomoon. Lisäksi myös Finaalisarja kehittää pelaajia paremmin myös maajoukkuetta varten.”

-RO-

MUKANA TOIMINTAA TUKEMASSA