UUTINEN | SB-PRO

12.03.2017

C-tytöt SM-sarjassa sijalle 9: runkosarjan päätöspeleistä maalin tappio ja 4-1 -voitto

Kauden 2017-18 C-tyttöjen SM-sarja saatiin päätökseen 11.3. Ylöjärvellä Pirkkalan Pirkkain emännöimässä turnauksessa.

Juhlan kunniaksi turnausraportin meille laati paikalla ollut, urheilupiireissä laajasti tunnettu ja tunnustettu reporttikaksikkomme P.Ilke & S.Ilmäkulma, olkaapa hyvät:

Turnausaamu valkeni kuulaana ja matkaa lähdettiin taittamaan autiolta Klaukkalan linja-autoasemalta klo 7:45, jossa retkikunnan ensimmäiset jäsenet kipusivat vuokravankkureihin. Valtaosa aamuvirkuista prottatista noukittiin kyytiin vartin päästä Nurmijärven kirkonkylältä ja Tomas-koutsi lopulta Rajamäeltä – näin oli sirkeä rytmiryhmä koossa ja suunnaksi otettiin Ylöjärven Liikuntakeskus, jossa päivän kokoonpanoon liittyisivät vielä suoraan kohteeseen eri ilmansuunnista tulevat Maria Viitala, Milla Räikkönen, Essi Joutsi ja Venla Voivala.

Ilma oli sakeanaan suuren urheilujuhlan tuntua, kun parin tunnin kuluttua oltiin perillä ja matkan aikana hyvin levännyt iskukykyinen joukkue marssi pukkariin voimiensa tunnossa – valmiina haastamaan avausottelussaan ennakkosuosikin viittaa lepattaen harteillaan kantavan EräViikinkien taitavaksi tiedetyn joukkueen. Etukäteen päätettiin, että tässä ottelussa olisi oman  maalin edessä tarjolla vain makuupaikkoja ja että hyökkäyspäässä otettaisiin vastustajalta tila ja aika pois ja iskettäisiin tiukasti kiinni, meni sitten  syteen tai saveen. Tiedossa oli myös, että koska kyseessä on maalintekopeli, ei pelkkä sinnikäs puolustus tulisi riittämään, vaan myös vastustajan maaliverkkoja tulee päästä heiluttamaan.

Avauserässä helsinkiläiset karkasivat kuin varkain kahden maalin johtoon, mutta nurmijärvettärien peli-ilme säilyi itsevarmana ja aktiivisena, kun toinen erä vihellettiin käyntiin. Aivan avauserän lopussa Milla Räikkönen oli komennettu kaksiminuuttiselle, josta lopulta selvittiin kunnialla. Ja ajassa 18:13 Ada Riiali pysäytti pelikellon kavennuksen merkiksi saatuaan maailmanluokan avauksen Menna Rissaselta. Osuma jäi kakkoserän ainokaiseksi, joten päätösvartille lähdettiin kihelmöivissä 2-1 –lukemissa. Myös toisen erän päätteeksi tuomarikaksikko passitti Pron punapaidan jäähypukille, tällä kertaa sinne osoitettiin Mirella Siponen. Tämäkin alivoima selvitettiin ilman takaiskua, mutta vain hetken päästä ErVin Anni Räisänen niittasi tilanteeksi 3-1 virtuoosimaisella suorituksella.

Maalin jälkeen valmennus oli hereillä ja kutsui joukkonsa aikalisälle. Se auttoi – minuutti ehdittiin pelata ja viimeiset sekunnit siitä ilman maalivahtia, kun Ada Riiali nasautti reikäpallon  yläpeltiin Ida Lindhin jäätävästä tarjoilusta. Tilanne 3-2 ja loppukirivaihde oli todellakin vaihdettu silmään. Pallo keskelle ja taistelu jatkui – jälleen saatiin paine mustapaitojen päätyyn ja huikean ottelun pelannut maalivahti Maria Viitala vedettiin jälleen penkille, kuudes kenttäpelaaja laatikkoon.

ErVi kuitenkin pääsi paineen alta pois ja läpiajoon kohti  tyhjänä ammottavaa maalia – Annukka Lönnrot tavoitti kuitenkin juoksukisassa karkulaisen ja esti kiistatta sääntöjen vastaisin ottein päivänselvän maalin syntymisen. Tuomarikaksikko ei epäröinyt, vaan näytti yhteistuumin rankkaria tarkoittavaa käsimerkkiä. ErVin maaliahne Anna Järvelä asettui sitä suorittamaan ja olikin jo lähellä saada tehtyä ratkaisevan harhautuksen, mutta Pron veräjänvartija Maria syöksyi päämäärätietoisesti ja ennakkoluulottomasti vastaan ja selvitti tilanteen kylmähermoisella käsitorjunnalla. No goal.

Viimeinen puoliminuuttinen pelattiin siis alivoimalla – tasoitusta haettiin silti vimmatusti, mutta tuloksetta,  ErVin johto kesti päätössummeriin saakka ja näin loppunumeroiksi kirjattiin 3-2 –voitto Ervittärille. Maalin peli, Pron tytöiltä mahtava taisteluilme ja hieno ottelu – jälleen kerran. Parhaana pelaajana Prosta palkittiin Maria Viitala, joka merkkautti ottelussa kunnioitettavat 17 torjuntaa. Toisessa päädyssä Pihla Iso-Ojan sarakkeeseen piirrettiin viisi pukkia torjuntojen merkiksi.

Seuraavaan otteluun asteli voitontahtoinen ja päättäväinen SB-Pron joukkue. Toiseen kenttäpäätyyn asettui Northern Stars Espoosta, jonka kanssa oli kauden aikana kohdattu jo useamman kerran ja vaakakuppi oli kauden mittaan kääntynyt aavistuksen verran nurmijärveläisten puolelle. Avauserä oli joukkueelta ottelun paras: torjunnat 11-3 (NS-Pro), mutta maalit kuitenkin espoolaisille 1-0.

Toisessa erässä peli tasaantui ja hetkittäin mentiin perinteistä coast-to-coast –salibandyä. Tässä erässä maalinteosta kuitenkin vastasi vain Pro, tosin Maria Viitalan huikeasta läpisyötöstä läpiajoon karanneen ja näyttävän yksilösuorituksen päätteeksi maalivahdin kebab-kioskille hassuttanneen ja näin tärkeän tasoituksen taiteilleen Milla Räikkösen osuman jälkeen syntynyt johtomaali merkittiin Northern Starsin omaksi maaliksi – Reetta Suontausta teki siihen kuitenkin veistoksellisen suuren esityön.

Hyväksi havaittu taktiikka johtoasemassa – oikeastaan lajista riippumatta – on varmistaa se ottelun loppuun saakka. Niin tehtiin nytkin.

Jänntyistä peliin saatiin Mirella Siposen päivän toisen kakkosen merkeissä, mutta jälleen joukkue osoitti taistelutahtonsa ja selvisi siitä kuivin jaloin. Pari minuuttia myöhemmin Ida Lindhin etukulman uitto livahti verkon perukoille, syöttöpisteen maaliin  merkkautti Ada Riiali. Puolitoista minuuttia ennen loppusummeria espoolaiset käyttivät aikalisänsä, jonka aikana he hioivat kuviot kuntoon viimeiseen rutistukseen. Päätösminuutin valkopaidat pelasivat ilman maalivahtia kuudella kenttäpelaajalla, mutta Pron tiivis viisikko kesti myllytyksen. Loppusekunneilla Venla Voivala ja Riikka Jouppila karvasivat pallon keskialueella ja Riikka sai kunnian sivaltaa sarjakauden päätösosuman tyhjään NS-nuottaan ja pysäyttää peliellon vielä kerran ennen päätössummeria ajassa 44:52.

4-1 –voitto oli ehdottomasti koko joukkueen voitto ja ottelun kulminaatiopisteenä voidaan ehkä pitää Idan 3-1 –osumaa. Northern Starsilla oli momentum ylivoimansa aikana, mutta se jäi heillä hyödyntämättä. Pron MVP-pelaajan palkinto ojennettiin Milla Räikköselle.

Maria Viitalan otteet maalin suulla olivat jälleen kerran häikäseviä. Varalla tällä kertaa mukana ollut maalivahti Emma Mäenpää oli tärkessä roolissa niin bussissa, pukukopissa kuin penkilläkin. Levillä korkean paikan leirillä ollut joukkueen kolmas häkkäri Nuppu Tikkakoski oli lopulta runkosarjan päätteeksi  koko sarjan maalivahtitilaston ykkönen kolmen pelaamansa ottelun torjuntaprosentillaan 87,88% jättäen taakseen kärkijoukkueiden itseään 1-2 vuotta vanhemmat kassarit Erika Rekolan (Wirmo), Viivi Laakson (Pirkat) ja Aino-Kaisa Lyttisen (Ankat). Viidentenä tilastosta löytyy Maria Viitala ennen EräViikinkien Pihla Iso-Ojaa ja Wirmon toista maalivahtia Sara Koskea.

Luunkova pakkipari Minka Kosonen – Sara Kettunen olivat tutusti alakerran päälliköitä ja alati vaarallisia myös hyökkäyspäässä. Oppikirjamaisia poikkaireita laitureille ja aktiivista peittopeliä tarjoili kapteeni Riika Jouppilan parina avauspelissä pelannut päivänsankari Mimosa Kauno. Toisessa pelissä Riikka siirtyi hyökkääjäksi ja otteet olivat sielläkin esimerkillisiä. Kevyellä jalalla liikenteessä ollut, terrierimäisen terävästi pelanneen juoksuvoimaisen Erika Hakulisen puolustajapari Menna Rissanen esitti viileän rohkeita ja itsevarmoja otteita ja oli päivän tehoykkönen saldollaan +4.

Myös hyökkäyspäässä oli tänään voitontahtoista asennetta ja loppuun asti taistelua. Kaikki pelissä olleet kahdeksan hyökkääjää, eli Miltsi, Essi, Venla, Ida, Annukka, Ada, Reetta ja Mirella onnistuivat mainiosti (tänään poissa rosterista olivat joukkueen peräänantamattomuuden perikuvat Nea Harjunpää ja Susa Lehtinen) ja jättivät kentälle aivan varmasti kaikkensa. Yhteispeli sujui ajoittain varsin mallikkaasti ja kauden aikana hetkittäin kadoksissa olleet syöttöketjut oli kaivettu jälleen esiin – kokonaisuutena kerrassaan upea päätös tyttöjen ensimmäiselle SM-kaudelle, tästä on hyvä jatkaa!

Tsemppiä kaikille suoraan playoff-peleihin tai -karsintoihin selvinneille joukkueille – sarja on ollut ennätystasainen ja tiedossa on varmasti jännityksentäyteinen pudotuspelikevät.

Kärkikolmikko Pirkat, EräViikingit ja Wirmo päätyivät lopulta tasapisteisiin (28) ja Oulun Rankat Ankat selvisi neljänneksi (24), saaden näin arvokkaan kotiedun pudotuspelien avauskierrokselle.

Viimeisenä turnauspäivänä PSS kampesi kahdella voitollaan seitsemänneltä sijalta viidenneksi (16), pudottaen Kooveen sijalle kuusi (16) ja jättäen Steelersin seitsemänneksi (15), eli ensimmäiselle play-off –karsijan paikalle yhdessä kahdeksanneksi sijoittuneen Loiston (13) kanssa. SB-Pron sijoitus oli lopulta yhdeksäs (8) ja Northern Starsin 10. (4).

And remember folks, ”It ain´t over till the fat lady sings…”

MUKANA TOIMINTAA TUKEMASSA

XXL Seurakauppa