UUTINEN | SB-PRO

27.09.2016

C-tyttöjen SM-sarja alkaa 2.10. Espoossa – ennakkotunnelmat

C-tyttöjen (2002-03) SM-sarja käynnistyy sunnuntaina 2.10. Tapiolan urheiluhallissa, jossa Northern Stars emännöi ensimmäistä kauden aikana pelattavasta yhdeksästä sarjaturnauksesta.

Kunkin turnauspäivän aikana pelataan aina 10 ottelua, eli kaikille joukkueille tulee päivän aikana kaksi 3x15min ottelua. Sarjaan osallistuvista joukkueista vain EräViikingit jäi ilman omaa kotiturnausta, mutta se toki oli yksi kolmesta SM-sarjakarsintoja elokuussa järjestäneistä joukkueista yhdessä Northern Starsin ja Kooveen kanssa.

Tässä hieman ennakkopohdintaa päivän otteluista ja samalla C-tyttöjen SM-sarjan 2016-17 joukkueista.

Sarjan avausottelussa Northern Stars kohtaa EräViikingit – eli aamun avaukseen ei ole kovin pitkä matka kummallakaan 😉 Vaakakuppi on ehkä aavistuksen ennakkoasetelmissa kallellaan Helsingin suuntaan, jonka tasaisen hyvä ryhmä hyötyy yleensä siitä, mitä pidempi peliaika on – lyhyissä turnauspeleissä on sekin toki alkukaudesta kompastellut, mutta on siis hienoinen suosikki.  Northern Starsin ykköstähtenä joukkueen peliä rytmittää Maija Jäkkö, joka saa tulitukea Sylvi Annaniemeltä, Petra Temoselta, Venla Airaksiselta ja Sandra Fredmanilta.  

EräViikinkien osalta ei erikseen avainpelaajia oikein tarvitse nimetä, koska ryhmä on tasaisen hyvä. Tiukoissa paikoissa kuitenkin ratkaisijan viittaa usein asetellaan Anni Räisäsen, Manta Likin, Tiia Kososen ja Anna Järvelän harteille. Trista Sällström ja Amanda Nyberg ottavat yleensä alakerran komennon ja tukevat myös hyökkäyksiä aktiivisesti.

SB-Pro kohtasi EräViikingit elokuisessa Loisto Cupissa peräti kahdesti – alkulohkossa tappio kirjattiin 1-3 ja sijoitusottelussa viidennestä sijasta 3-5 – etenkin tuo jälkimmäinen ottelu oli kuitenkin varsin tasainen, eikä tasapelikään olisi ollut huutava vääryys. Jonkinlaista ohutta renvanssia saatiin viime viikonloppuna, kun B-tyttöjen SM-sarjassa voitto jäi SB-Prolle lukemin 8-6 – mukana kun oli molemmissa ryhmissä myös muutamia C-tyttöjä.

Päivän toiseen otteluun asettuvatkin sitten Steelers Hämeenlinnasta ja SB-Pro. Joukkueet ovat tällä kaudella kohdanneet jo useamman kerran ja kiivain otatus nähtiin Tampereen SM-karsinnoissa, jossa lohkon päätösottelun panoksena oli kolmen joukkueen minilohkon voitto ja suora SM-sarjapaikka. Steelersin tavaramerkiksi muodostuneet loistavat pelien alut veivätkin silloin heidät jo kolmen maalin karkumatkalle, ennen kuin Pro pääsi peliin mukaan. Lopulta 3-4 tappio riitti Prolle huipputasaisen lohkon voittoon – toki Steelers ja lohkon kolmoseksi jäänyt PSS selvisivät nekin molemmat jatkoon jatkopeliensä kautta.

Steelersin ykkösnyrkkinä toimii ehdottomasti kvartetti Erika Laine, Mari Seppänen, Petra Aallonen ja Lotta Purhonen. Myös Ella Matinkari ja maalivahti Elisa Tapanainen kuuluvat kuuluvat siihen peruskiveen, jonka päälle joukkueen aktiivinen ja fyysinen pelitapa rakentuu.

Pron omassa kutsuturnauksessa syyskuussa Steelersin 2-0 –johto saatiin vielä tasoitettua, mutta lopulta tappio kirjattiin Prolle 2-3. Omassa Häme Cupissaan Steelers otti syyskuun puolivälissä hopeaa häviämällä tasaisen finaalin EräViikingeille 2-3 – joukkue on siis hyvässä iskussa ja erittäin mielenkiintoinen ottelu on luvassa 😉

Kolmannessa ottelussa EräViikingit saa vastaansa PSS:n. Tämä perinteinen kaksikko (toki EräViikingit aiemmin SSV:nä) on ollut D-tytöissä viime vuosina juuri se kaksikko, joka on vienyt SB-Pron edestä Etelä-Suomen alueen kirkkaimmat mitalit. Nytkin on helppo ennustaa molemmille joukkueille runkosarjassa sijoitusta ylempään viisikkoon ja keskinäisistä otteluista tulee varmasti jälleen tasaisia. PSS:n avainpelaajina tulevat varmasti olemaan tutusti Taimi Mikkola, Aada Heikkinen, Eevi Oras ja Jenna Wainio. Lisäksi Emilia Tiihosen peliälyä ja –oivalluksia kannattaa seurata.  SB-Pron kauden ainoa kohtaaminen porvoolaisten kanssa oli SM-karsinnassa, jossa tytöt ottivat komean 5-2 –voiton.

Neljäs ottelu tulee olemaan ennakkoon varsin mielenkiintoinen, kun toisistaan ottavat mittaa yksi sarjan ehdottomista ennakkosuosikeista eli Pirkkalan Pirkat ja pohjoisen Suomen ylpeys SS Rankat Ankat.  Pirkat marssi omasta SM-karsintalohkostaan suoraan jatkoon kolmella murskavoitolla ja Ankat hävisi ainoastaan kivikovalle Kooveelle, selvittäen oman sarjapaikkansa lopulta jatkopelien kautta. Ihme olisi, jos jompikumpi jäisi keväällä ulos suorasta playoff-paikasta, jonka saavat runkosarjan kuusi parasta joukkuetta.

Pirkkojen pelin kiistattomana moottorina toimii superkaksikko Suvi Hämäläinen – Viivi Tiilikainen, joka jo viime vuonna oli johdattamassa pirkanmaalaiset C-tyttöjen finaaliin ja teki näyttävää jälkeä samalla myös jo B-tytöissä. Toisaalta joukkue saattaa olla myös hieman liian heidän varassaan – pitkässä sarjassa saattaa kevätpuolella kostautua, jos duoa kovasti kuormitetaan eri ikäluokkien peleissä. Laatua ja osaamista toki löytyy myös muusta joukkueesta, mutta pelistä toiseen kuitenkin tuntuu tämä kaksikko olevan ratkaisijan roolissa. Näin oli myös Loisto Cupissa, jossa Pron tytöt saivat todeta Pirkat paremmaksi lukemin 1-4.

SS Rankat Ankat on toinen niistä joukkueista, joita SB-Pro ei kauden aikana ole vielä kohdannut. Karsinnoissa peleissä erottuivat edukseen maalivahti Aino-Kaisa Lyttinen ja kenttäpelaajista Nella Pussinen, Sara Tikkanen ja Melissa Järvinen. Mutta koska joukkuetta ei vielä ole kohdattu, on se vielä jonkinasteinen arvoitus  – kuuluu kuitenkin siis todennäköisesti kärkikuusikkoon. Joutuu kaikista joukkueista selvästi eniten kauden aikana reissamaan, koska muut joukkueet ovat selvästi etelämpänä.

Viidenteen peliin saadaan takuuvarmasti sähköinen tunnelma, kun PSS ja Steelers taistelevat pisteistä. SM-karsinnassa Steelersin shokkialku toi jo turvallisen tuntuisen 4-1 johdon, mutta hiljaa hivuttamalla PSS tuli maali kerrallaan takaa – ensin rinnalle ja lopuksi ohi, vieden lopulta jännitysnäytelmän lukemin 5-4. Steelers sai kuitenkin jo revanssin syyskuun Häme Cupissa voittamalla 2-1. Tiedossa on varmasti jälleen tasainen otatus näiden kahden taitavan joukkueen välillä.

Kuudes peli tarjoaa myös taatusti laadukasta salibandyviihdettä, kun SS Rankat Ankat mittaa Kooveen päivän kunnon. Koovee kuuluu siihen matkan varrella harvenevaan joukkoon, jonka odotetaan pelaavaan vielä pitkälle kevääseen.  SM-karsintalohkossa kunnon vastuksen pystyi antamaan sille vain juurikin Ankka-ryhmä – keskinäinen ottelu meni tamperelaisille 3-1, nyt siis olisi revanssin paikka oululaisille. Kooveen kiistaton tähtipelaaja on Natalia Pitkäkangas, jonka kokonaisvaltaista pelin osaamista on ilo seurata. Natalialla on lisäksi se kadehdittava ominaisuus, että hän pystyy vaihdosta toiseen tekemään pelikavereistaan parempia.  Jemina ja Julia Ruostila sekä Ada Siro nousevat myös esille tästä tasaisesta ja kovasta ryhmästä. Koovee on Ankkojen ohella se toinen SM-sarjan joukkue, jota ei Pro vielä tällä kaudella ole kohdannut.

Päivän seitsemänteen otteluun tulevat omat pelinsä aloittamaan FBC Loisto Turusta ja SBS Wirmo Mynämäeltä – eli tarjolla on sarjan länsirannikon paikalliskamppailu. Loisto puolustaa viimevuotista SM-kultaansa, mutta ei tänä vuonna ole ennakkoon kovin vahvoilla sen uusimisessa. Varmasti he ovat itse kuitenkin toista mieltä ja monella joukkueen pelaajista on kuitenkin sellaista rutiinia ja osaamista näistä peleistä, jota ei kaikista joukkueista löydy.

SM-karsinnoissa joukkueet olivat samassa B-lohkossa, jonka voittajaksi selvisi EräViikingit. Keskinäisen ottelun vei silloin Wirmo 6-2 ja molemmat selvittivät tiensä lopulta jatkoon A-lohkon joukkueiden kustannuksella.  Loisto Cupissa SB-Pro kohtasi molemmat joukkueet ja tasaista oli – Wirmolle tuli niukka 0-1 –tappio ja Loisto-pelistä selvittiin voittajana 2-1.

Wirmolle ehkä tässä ottelussa ennakkoon pisteet – pitkälti siskosten Olivia ja Emilia Pietilä ansiosta. He ovat kuitenkin vain puolikas joukkueen Pietilöistä, kun myös Tessa ja Nora löytyvät rosterista 😉 Ronja Niemi ja Eerika Koski kuuluvat myös ryhmän kärkikaartiin. Wirmon maalin suulta löytyy taitoa ja osaamista, kun Sara Koski ja Erika Rekola todennäköisesti jakavat torjuntavastuuta kauden aikana.

Loiston ykköspelaajiin voidaan laskea Ulla Valtola, Emilia Kurppa, Tuulia Lahti, Jessica Lehtonen ja Emmi Halkio.  SM-kullan puolustaminen tulee siis olemaan varmasti haastava tehtävä, mutta Loiston peliä on aina mukava seurata – se kun perustuu pitkälti taitavien tyttöjen hyvään yhteispeliin ja maaleja yleensä edeltääkin joko huikea yksilösuoritus tai vastustajan rivit rikkova syöttöketju.

Pelipäivän kahdeksas ottelu on SB-Pro – Pirkat. Suosikki on ottelussa ennakkoon varmasti selvä, mutta toisaalta tämän vuoden sarjassa pystyvät kaikki joukkueet ottamaan pisteitä jokaiselta muulta joukkueelta. Katsotaan, mitä juonia Pron valmennus on tähän mittelöön kehitellyt 😉

Avauskierroksen päätösotteluina pelataan vielä Kooveen ja Wirmon sekä Loiston ja Northern Starsin kohtaamiset.  Kooveella ja Northern Starsilla näissä peleissä pienet suosikkiasemat, mutta yhtä hyvin voivat molemmat jäädä tyhjin käsin.

Erittäin tasaisia ja mielenkiintoisia otteluita on siis Espoossa ja myöhemmin kauden aikana luvassa!

SB-Pron oma kotiturnaus pelataan Maaniitussa 21.1.2017 – silloin Prolle vastaan tulee aamupelissä Koovee ja illalla Pirkat.

 

MUKANA TOIMINTAA TUKEMASSA

XXL Seurakauppa